Skip to content

Diëtetiek

Diëtetiek

De diagnose kanker en de behandeling tegen kanker kunnen invloed hebben op uw gewicht. Wat voor invloed dat is verschilt sterk per persoon en per behandelmethode.

Ondervoeding

Door een gebrek aan eetlust, stress en de energie die gevraagd wordt van uw lichaam, kan uw gewicht en spiermassa afnemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat ondervoeding één van de belangrijke factoren is die je overlevingsprognose bepaalt.

Het is juist in deze periode erg belangrijk dat u een goede voedingsbalans hebt, omdat uw lichaam de juiste voedingstoffen nodig heeft tijdens de behandelingen en om te kunnen herstellen.

Voeding gerelateerde klachten

De rol van voeding is sterk afhankelijk van de soort kanker, het stadium, de behandeling en de bijwerkingen van de behandeling.

Weefselschade of functieverlies ontstaat meestal in of rondom het orgaan waar de tumor zich bevind. Bij organen die betrokken zijn bij voeding kan dit leiden tot passagestoornissen, spijsverterings- of voedselopnameproblemen. Bij tumoren in de mond of keel kunnen kauw en/of slikproblemen voorkomen. Door bloedingen door de tumor kan er ijzergebrek ontstaan wat energieverlies tot gevolg heeft.

Stoffen die de tumor produceert, het immuunsysteem of medicatie kunnen smaakverandering, eetlustverlies en vermoeidheid veroorzaken. Hierdoor kan de eiwit-, vet-, en koolhydraatstofwisseling ontregeld raken. 

De oncologisch diëtist

Een oncologisch diëtist helpt u om een volwaardige, en op uw situatie afgestemde voeding samen te stellen, zodat u zo goed mogelijk voorbereid de behandelingen in gaat. Verder kan ze u tips geven om eventuele klachten te verminderen of te voorkomen.

Het komt ook regelmatig voor, dat mensen wat langer na de behandelingen te maken krijgen met gewichtstoename (bijvoorbeeld bij borstkanker). Er zijn verschillende oorzaken voor deze gewichtstoename. Door een verandering in beweging en activiteit, door verwerkingsproces en omgang met emoties, en door de rol die bepaalde hormonen spelen in de behandeling, kan het lichaamsgewicht ongewenst toenemen. Mocht er een borstprothese worden aangemeten, dan helpen wij u graag om het gewenste gewicht te bereiken voor de juiste maat prothese.

Tijdens en na de behandeling tegen kanker kunt u samen met een diëtist ongewenste veranderingen in uw lichaamsgewicht tegengaan. Het is belangrijk een gezond gewicht te behouden om complicaties te voorkomen, maar natuurlijk ook om u prettig te voelen.

Zorg op maat

Het is belangrijk dat u weet dat voor ons iedere patiënt speciaal is, en een eigen traject volgt. We bieden zorg-op-maat. Dat betekent dat u samen met uw behandelaar bepaalt welke behandelingen goed zijn voor u. U wordt dus niet in een standaard programma geplaatst. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen klachten. Uw verhaal bepaalt wat  u nodig hebt en wat wij voor u kunnen doen. Met de juiste voeding heeft u grip op uw gezondheid.

Voeding is heel persoonlijk. Iedereen is anders. De leefstijl, leeftijd, persoonlijke en medische situatie bepalen mede of uw lijf andere behoeften heeft dan dat van de mensen in uw omgeving. Hoe gebruik ik toch voldoende eiwitten en calcium met een lactose-intolerantie ? Wat mag ik nu eigenlijk wel en niet eten bij diabetes? Is het gebruik van supplementen wel verstandig tijdens mijn chemotherapie?  Het is soms een ingewikkelde puzzel, die onze diëtist graag samen met u oplost, want de diëtist is DE deskundige om u te helpen op het gebied van voeding en gezondheid. Ze draagt eraan bij dat u zich beter voelt, de behandeling beter aanslaat en het herstel bespoedigt.

Diëtist raadplegen?

Het is sowieso raadzaam om in de volgende situaties een diëtist te raadplegen:
– Als je onbedoeld gewicht verliest 
– Als je meer dan 5 dagen niet of nauwelijks kunt eten
– Als je voeding gerelateerde klachten hebt als gevolg van de kanker of de behandeling zoals diarree, obstipatie, ontstekingen in de mond of darmen, smaakverandering, vermoeidheid
– Als je vragen hebt omtrent herstel en voeding voor, tijdens of na de ziekte en/of behandeling
– Bij ongewenste gewichtstoename voor, tijdens of na de behandeling
– Bij vragen over specifieke voedingspatronen en/of voedingssupplementen, bijvoeding, sondevoeding en vitaminen- en mineralenpreparaten 

Aandachtsgebieden diëtist

De diëtist adviseert u onder andere op het gebied van:

 • Voeding bij kanker
 • Chirurgie
 • Dementie
 • Diabetes en koolhydraatbeperkt dieet
 • Eetstoornissen
 • Geriatrie
 • Gewichtsverlies, ondervoeding
 • Hart- en vaatziekten
 • Kauw- en slikproblemen
 • Longziekten
 • Maag-, darm- en leverziekten
 • Nierziekten
 • Obstipatie, diarree
 • Orthomoleculaire therapie
 • Overgewicht/obesitas
 • Reumatische aandoeningen
 • Sportvoeding
 • Voedselovergevoeligheid

De diëtist staat ingeschreven in het kwaliteitsregister paramedici. Dit betekent dat we iedere 5 jaar voldoende scholings- en kwaliteitspunten moeten behalen om als diëtist geregistreerd te kunnen blijven staan. We werken met of zonder verwijzing.

Als het voor u (bijvoorbeeld doordat u niet mobiel bent) onmogelijk is om zelf de spreekuurlocatie te bezoeken, kan in overleg, een afspraak voor een huisbezoek gemaakt worden. Om dit vergoed te krijgen dient dit dan wel op uw verwijzing te staan.

Wil je meer weten over voeding en kanker? Kijk dan op de website Voeding en Kanker info. Bij problemen of vragen rondom voeding, gezondheid en gewicht is het goed om een afspraak te maken met onze diëtist. Zij kan een betrouwbaar en passend voedingsadvies geven.

Multidisciplinaire samenwerking

Onze oncologisch diëtist werkt samen met andere disciplines bij OECW zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huisartsen , medisch specialisten en praktijkondersteuners en verpleegkundigen uit de regio. De samenwerking is essentieel om ervoor te zorgen dat u de juiste adviezen over voeding krijgt; passend bij uw aandoening, de behandeling én natuurlijk uw persoonlijke voorkeuren want u moet wel kunnen blijven genieten van eten!
Fysio + ergo + diëtetiek = sneller herstel + beter belastbaar + minder klachten!

Vergoeding

Dieetadvies wordt voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor wordt eigen risico doorberekend. Veel verzekeraars hebben ook enkele uren dieetadvies opgenomen in aanvullende verzekeringen (raadpleeg uw polis). Als u aanvullend verzekerd bent, wordt altijd eerst vergoed vanuit uw basisverzekering en daarna vanuit uw aanvullende verzekering.
Diëtistenpraktijk Dieet en kook heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

De diëtist is direct toegankelijk, dus u heeft geen verwijzing nodig van de (huis)arts. Alleen voor een huisbezoek is een verwijzing nodig.
Zie voor meer informatie: https://www.dieetenkook.com/behandeling/

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op