Skip to content

Diëtetiek

Diëtetiek

Diëtetiek

Als oncologisch diëtist help ik, Monique Koopman, patiënten bij sneller herstel van ziekten, klachten en operaties. Door een dieetbehandeling al te starten voor een operatie of medische behandeling bent u alvast aangesterkt en verliest u niet onnodig spiermassa. Tevens kunnen bijwerkingen vaak voorkomen worden of verminderen.

Het liefst zet ik gewone voeding in, maar mocht dat niet voldoende zijn, dan zijn er ook mogelijkheden voor medische bijvoeding of sondevoeding.

Uitgangspunt is een holistische benadering. Hierbij worden naast kanker ook andere ziekten en klachten mee behandeld, rekening houdend met de thuissituatie, medicatie/behandelingen, wensen en voorkeuren.

Ondervoeding

Door een gebrek aan eetlust, stress en de energie die gevraagd wordt van uw lichaam, kan gewicht en spiermassa afnemen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ondervoeding één van de belangrijke factoren is die uw overlevingsprognose bepaalt.

Het is juist zo snel mogelijk na de diagnose erg belangrijk dat uw voedingsbalans goed is, omdat uw lichaam de juiste voedingstoffen nodig heeft tijdens de behandelingen en om te kunnen herstellen.

Voeding gerelateerde klachten

De rol van voeding is sterk afhankelijk van de soort kanker, het stadium, de behandeling en de bijwerkingen van de behandeling.

Weefselschade of functieverlies ontstaat meestal in of rondom het orgaan waar de tumor zich bevind. Bij organen die betrokken zijn bij voeding kan dit leiden tot passagestoornissen, spijsverterings- of voedselopnameproblemen. Bij tumoren in de mond of keel kunnen kauw en/of slikproblemen voorkomen. Gevaar voor bloedingen kunnen ontstaan in longen en maag-darmgebied, met als gevolg ijzergebrek en energieverlies.

Stoffen die de tumor produceert of het immuunsysteem of medicatie kunnen smaakverandering, eetlustverlies en vermoeidheid veroorzaken. Hierdoor kan de eiwit-, vet-, en koolhydraatstofwisseling ontregeld raken, maar ook het rustmetabolisme. 

De oncologisch diëtist

Een oncologisch diëtist helpt u om een volwaardige, en op uw situatie afgestemde voeding samen te stellen, zodat u zo goed mogelijk voorbereid de behandelingen of operatie in gaat (prehabilitatie). Verder geef ik tips om eventuele klachten te verminderen of te voorkomen.

Het komt ook regelmatig voor, dat mensen wat langer na de behandelingen te maken krijgen met gewichtstoename (bijvoorbeeld bij borstkanker of prostaatkanker). Er zijn verschillende oorzaken voor deze gewichtstoename. Door een verandering in beweging en activiteit, door het verwerkingsproces en omgang met emoties, en door de rol die bepaalde hormonen spelen in de behandeling, kan het lichaamsgewicht ongewenst toenemen. Mocht er een borstprothese worden aangemeten, dan help ik u graag om het gewenste gewicht te bereiken voor de juiste maat prothese..

Zorg op maat

Als diëtist onderzoek ik welke kankersoort, medische behandeling, klachten, eventueel eerder aanwezige ziekten, energie- en eiwitbehoefte er zijn om de dieet-leefstijlbehandeling te kunnen starten. Er wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke voedingstoestand en zo weinig mogelijk klachten. Hiervoor zijn een scala aan mogelijkheden en tips op voedings- en leefstijlgebied.
Behandelingen zoals chirurgie, radio-, chemo-, hormoon- en immunotherapie worden ondersteund met voeding. Sommige voedingsmiddelen (grapefruit, alcohol, cola, vette vis) of supplementen hebben directe invloed op de behandeling en worden juist wel of niet ingezet.
Ook bijvoeding en sondevoeding (thuis) kunnen ingezet worden als reguliere voedingsmiddelen niet meer voldoen.

Voeding is heel persoonlijk. Iedereen is anders. De leefstijl, leeftijd, persoonlijke en medische situatie bepalen mede of uw lijf andere behoeften heeft dan dat van de mensen in uw omgeving. Hoe gebruik ik toch voldoende eiwitten en calcium met een lactose-intolerantie ? Wat mag ik nu eigenlijk wel en niet eten als ik ook diabetes heb? Is het gebruik van supplementen wel verstandig tijdens mijn chemotherapie? 
Het is soms een ingewikkelde puzzel, die ik graag samen met u oplos.

Diëtist raadplegen?

Het is sowieso raadzaam om in de volgende situaties een diëtist te raadplegen:

  • Als je onbedoeld gewicht verliest
  • Als je meer dan 5 dagen niet of nauwelijks kunt eten
  • Als u voeding gerelateerde klachten hebt als gevolg van de kanker of de behandeling
    zoals diarree, obstipatie, ontstekingen in de mond of darmen, smaakverandering, misselijkheid, minder eetlust, vermoeidheid
  • Als je vragen hebt omtrent herstel en voeding voor, tijdens of na de ziekte en/of behandeling
  • Bij ongewenste gewichtstoename voor, tijdens of na de behandeling
  • Bij vragen over specifieke voedingspatronen en/of voedingssupplementen, bijvoeding, sondevoeding en vitaminen- en mineralenpreparaten 

Aandachtsgebieden diëtist

De diëtist adviseert u onder andere op het gebied van:

  • Voeding bij kanker
  • Chirurgie
  • Dementie
  • Diabetes en koolhydraatbeperkt dieet
  • Eetstoornissen
  • Geriatrie
  • Gewichtsverlies, ondervoeding
  • Hart- en vaatziekten
  • Kauw- en slikproblemen
  • Longziekten
  • Maag-, darm- en leverziekten
  • Nierziekten
  • Obstipatie, diarree
  • Orthomoleculaire therapie
  • Overgewicht/obesitas
  • Reumatische aandoeningen
  • Sportvoeding
  • Voedselovergevoeligheid

De diëtist staat ingeschreven in het kwaliteitsregister paramedici. Dit betekent dat ik iedere 5 jaar voldoende scholings- en kwaliteitspunten moeten behalen om als diëtist geregistreerd te kunnen blijven staan. Een verwijzing is niet noodzakelijk.

Als het voor u (bijvoorbeeld doordat u niet mobiel bent) onmogelijk is om zelf de spreekuurlocatie te bezoeken, kan in overleg, een afspraak voor een huisbezoek gemaakt worden. Om dit vergoed te krijgen dient dit dan wel op uw verwijzing te staan.

Wil je meer weten over voeding en kanker? Kijk dan op de website Voeding en Kanker info.

Multidisciplinaire samenwerking

Onze oncologisch diëtist werkt samen met andere disciplines van OECW en met ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, praktijkondersteuners en verpleegkundigen uit de regio.
Fysio + ergo + diëtetiek = sneller herstel + beter belastbaar + minder klachten!

Vergoeding

Dieetadvies wordt voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor wordt eigen risico doorberekend. Veel verzekeraars hebben ook enkele uren dieetadvies opgenomen in aanvullende verzekeringen (raadpleeg uw polis). Dieet en kook heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

Zie voor meer informatie: https://www.dieetenkook.com/behandeling/

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op