Skip to content

Normal 0 21 false false false NL X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Beter herstellen met oncologische fysiotherapie na borstkanker

Beter herstellen met oncologische fysiotherapie na borstkanker

Borstkanker is een aangrijpende diagnose die zowel lichamelijke als psychische klachten met zich mee kan brengen. Tijdens uw oncologische behandeling kunt u al last hebben van klachten. Maar ook als de behandeling afgerond is, kunnen restverschijnselen aanwezig blijven.

Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 vrouwen de diagnose borstkanker in ons land. Veel vrouwen hebben last van lichamelijke klachten door behandelingen zoals een operatie, radiotherapie, chemotherapie of hormoontherapie. Lang niet alle vrouwen brengen na tijdens of na afloop van de behandeling een bezoek aan een fysiotherapeut. Terwijl een deel van de ontstane klachten goed behandeld kunnen worden door een fysiotherapeut. In dit artikel belichten we de rol van de oncologische fysiotherapeut tijdens en na de behandeling van borstkanker.

Bij welke klachten kunnen wij u helpen?

Een oncologische fysiotherapeut kan u helpen bij veel verschillende klachten. Niet alleen tijdens de behandelingen in het ziekenhuis, maar ook na genezing kunt u last hebben van verschillende (rest)verschijnselen. Voorbeelden van klachten waarbij wij u kunnen helpen zijn:

  • Oedeemvorming / vochtophoping in ledematen;
  • Littekenweefsel;
  • Conditieverlies;
  • Verlies van spierkracht;
  • Vermoeidheid;
  • Mobiliteitsproblemen;
  • Pijn;
  • Vertrouwen geven in bewegen.

De lijst is dus divers en bestaat niet enkel uit “typische bijwerkingen” van de therapie. Ook verzwakking van de conditie en spieren.

oncologische fysiotherapie na borstkanker

Wat kan een oncologische fysiotherapeut voor mij betekenen wat een reguliere fysiotherapeut misschien niet kan?

Een oncologisch fysiotherapeut heeft een specialisatie in oncologie. Deze fysiotherapeut houdt zich niet alleen bezig met behandelen van de klachten die zijn ontstaan door borstkanker. Maar ook met het coachen en begeleiden in het gehele behandelingsproces van de kanker. Door de specialisatie heeft de fysiotherapeut specifieke kennis over de ziekte en weet de fysiotherapeut beter hoe de behandelingen van borstkanker eruit zien. Waardoor het communiceren beter verloopt.

Naast de specialisatie in behandeling heeft de fysiotherapeut ook een signaleringsfunctie. Dat betekent dat er extra gelet wordt op symptomen die kunnen ontstaan of veranderingen van het lichaam. Wanneer nodig, wordt overlegd met uw arts. Tevens wordt nauw samengewerkt met andere oncologische specialisaties die zich ook in dit centrum bevinden.

oncologische fysiotherapie

Behandelplan voor oncologische fysiotherapie

Tijdens het intakegesprek bekijken we de mogelijkheden en beperkingen die u op dit moment ondervindt. Op basis hiervan stellen we een individueel behandelplan op. Er is geen standaard behandelplan. Het behandelplan is ingesteld op uw klachten, uw doelen en uw gezondheidssituatie. Het plan van aanpak is dus afhankelijk van welke fase van het ziekteproces u in zit.

 

Ons doel is om klachten te voorkomen, te verminderen of op te verhelpen. Wij vinden het belangrijk dat u weer beter kunt bewegen. Dit willen wij bereiken door het aanleren van gezond beweeggedrag. Wij kijken naar uw houding en hoe wij die kunnen verbeteren.

Naast bewegen zijn coördinatie, conditie, mobiliteit en spierkracht van belang. Wij helpen u met oefeningen die we samen uitvoeren of die u thuis zelf kunt doen.

De verschillende fasen van het ziekteproces

U kunt in een prehabilitatie fase zitten. Wij bereiden u dan voor op een complexe operatie, zodat u sneller kan herstellen na de operatie. Daarnaast verkleint het de kans op complicaties.

Tijdens de curatieve fase (behandelfase) focussen wij op het verbeteren van de conditie en spierkracht door te trainen, het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en het tegengaan van vermoeidheid en misselijkheid. Daarnaast zijn ontspanning en pijnbestrijding belangrijke punten in ons behandelplan. Hierbij zijn bijvoorbeeld massages om vocht af te drijven heel erg behulpzaam.

Als u in de herstelfase zit, ligt onze focus op het kunnen uitvoeren van activiteiten in het dagelijkse leven en u begeleiden en coachen.

Wat kan OECW nog meer voor u betekenen?

Ons expertisecentrum bevat veel meer oncologische specialisaties. Naast oncologische fysiotherapie, zijn ook andere specialisten zoals een diëtist, ergotherapeut, oedeemtherapeut en schoonheidsspecialist in ons centrum gevestigd. Ook deze disciplines staan tot uw beschikking. Zo richt ergotherapie zich op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het leren omgaan met hulpmiddelen. Een schoonheidsspecialist kan u adviseren in welke producten u het beste kunt gebruiken om bijvoorbeeld littekenweefsel te behandelen dat is ontstaan tijdens de behandeling.

OECW helpt u graag met klachten die zijn ontstaan tijdens of na het behandelen van borstkanker. Bovendien kunt u ook bij ons terecht als u (nog) geen klachten ervaart, maar u het fijn vindt om u alvast voor te bereiden.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op. Wij bieden u graag een helpende hand in uw ziekteproces.

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op