Skip to content

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Oncologische klachten

Kanker is een aangrijpende diagnose. Niet alleen tijdens de ziekte en behandelingen, maar ook na de genezing kunt u kampen met verschillende klachten.

De fysiotherapeute bij OECW  is opgeleid om mensen te helpen die een oncologische aandoening hebben of die last hebben van de gevolgen van de medische behandelingen (chemotherapie, radiotherapie, operatie of immuuntherapie) of de ziekte zelf. De fysiotherapeut kan ingeschakeld worden in alle fases van het ziekteproces: voor een complexe operatie (prehabilitatie), tijdens de behandelfase (curatieve fase), de herstelfase, de palliatieve fase en de terminale fase.

Prehabilitatie is trainen voor een complexe operatie. Dit is dé manier om te zorgen dat u na een operatie sneller hersteld en verkleint de kans op complicaties. Better in Better out. Tijdens de curatieve fase ligt de nadruk voornamelijk op, conditietraining, spierkrachttraining,  beweeglijkheid van gewrichten, vermoeidheid, misselijkheid, ontspanning en pijnbestrijding. Tijdens de herstelfase gaat het meer om het opbouwen van activiteiten in het algemeen dagelijks leven en begeleiding van het ziekteverloop. Tijdens de palliatieve en terminale fase  gaat het met name om het behoud van vaardigheden, om comfort, pijn vermindering en begeleiding tijdens de laatste fase.

De oncologisch fysiotherapeut kan u helpen bij de volgende klachten of vragen:

 • Pijn en gewrichtsklachten
 • Vertrouwen geven in het bewegen
 • Vermindering spierkracht
 • Conditieverlies
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Littekenweefsel
 • Ontspanning
 • Oedeem, vochtophoping in ledenmaten
 • Prehabilitatie: goede voorbereiding voor een operatie
 • En alle andere dagelijkse klachten die ook kunnen optreden tijdens het ziekte proces: blessures, gekneusde ribben, hoofdpijn klachten enz.

Een belangrijk onderdeel van fysiotherapie is het verbeteren van het bewegen. Het doel is om klachten te voorkomen, te verminderen of op te heffen. Het gaat hier voornamelijk om het aanleren van gezond beweeggedrag. Samen kijken we naar uw houding en manier van bewegen. Onze fysiotherapeut adviseert u over oefeningen rond activiteiten in uw dagelijkse leven, werk, hobby of sport. Deze kunnen onder andere gericht zijn op coördinatie,  mobiliteit, spierkracht en uithoudingsvermogen. De oefeningen kunnen we tijdens uw therapie uitvoeren, maar u kunt ze ook zelf thuis doen. Zo zorgen we samen dat u weer soepel kunt bewegen.

Er zijn veel redenen te noemen om voor, tijdens, of na de behandeling tegen kanker naar een oncologiefysiotherapeut te gaan. De behandeling is vaak zo veelzijdig en complex, dat er veel bijwerkingen en klachten zijn waarbij we jou bij OECW kunnen ondersteunen en een beetje van de zorgen kunnen weg nemen. Dit kunnen we doordat we een goed volwaardig gespecialiseerd team voor u klaar hebben staan.

Niet iedere fysieke klacht heeft direct te maken met de oncologische behandeling die u heeft gehad. Ook dan is het fijn om gezien te worden door een fysiotherapeut die meer kennis heeft van uw medische achtergrond. U kunt dus eigenlijk met alle klachten waarmee u normaal gesproken naar een ‘gewone’ therapeut zou gaan terecht bij OECW.  Hierbij kunnen ook naasten met klachten die voortkomen uit spanning, stress en oververmoeidheid bij OECW terecht voor de juiste zorg.

Voor ons is iedere patiënt speciaal en iedereen volgt hier zijn eigen traject. We werken met zorg-op-maat. Dat betekent dat u samen met uw behandelaar bepaalt welke behandelingen voor u geschikt zijn. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen klachten. Bij OECW is het uw verhaal, waar we naar luisteren.

Vergoeding & Fysiotherapie in basispakket

Fysiotherapie wordt slechts beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt alleen voor kinderen t/m 18 jaar (max. 18 behandelingen) en/of voor mensen met een chronische aandoening. Die moet dan wel voorkomen op de lijst met chronische aandoeningen die door de overheid is opgesteld. In alle andere gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen en de hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar.

Als u fysiotherapie nodig heeft, wilt u natuurlijk graag weten wat de kosten voor fysiotherapie zijn en of dit in het basispakket zit. De basiszorgverzekering vergoedt fysiotherapie maar voor een klein deel: alleen voor kinderen tot en met achttien jaar (maximaal achttien behandelingen) en voor mensen met een erkende chronische aandoening. Daarbuiten wordt fysiotherapie alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Hoeveel behandelingen dat zijn en wat de hoogte van de vergoeding is, hangt af van uw verzekering. Elke verzekeraar hanteert andere regels. Wilt u weten wat fysiotherapie kost en of uw behandeling vergoed wordt informeer bij uw zorgverzekering of neem contact op met OECW.

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op