Skip to content

Haptotherapie

Haptotherapie

Haptotherpaie

 

De diagnose kanker

De diagnose kanker is ingrijpend, voor uzelf en voor de mensen om u heen. Door de behandelingen en alle beslissingen die u moet nemen, is er weinig ruimte om stil te staan bij wat dit allemaal met u doet. Dan kan het moeilijk zijn om woorden te geven aan angst, eenzaamheid of vervreemding van uw eigen lichaam en aan soms ongekend heftige emoties als boosheid en machteloosheid. Het échte verwerken begint pas later; dan pas dringt door wat u allemaal is overkomen

Het liefst zet ik gewone voeding in, maar mocht dat niet voldoende zijn, dan zijn er ook mogelijkheden voor medische bijvoeding of sondevoeding.

Uitgangspunt is een holistische benadering. Hierbij worden naast kanker ook andere ziekten en klachten mee behandeld, rekening houdend met de thuissituatie, medicatie/behandelingen, wensen en voorkeuren.

Uw lichaam laten spreken

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie die gebaseerd is op de haptonomie. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden hapsis (gevoel, tast) en nomos (regel, wet). Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en het gevoelsleven. Het gaat over aanraken en (aan)geraakt worden op een vanzelfsprekende manier, zoals een moeder haar kind wiegt of een vriend een troostende arm om u heen slaat. Aanraken als de meest directe vorm van communicatie. Het laat u aan den lijve ervaren hoe u in het leven staat, in relatie met uzelf en met de ander.

Door middel van oefeningen en aanraking wordt gezocht naar een balans tussen denken en voelen. Door gebeurtenissen rondom de ziekte kunt u zich onveilig of niet meer thuis voelen in uw eigen lichaam. Dan komen vragen over hoe u weer vertrouwd kunt raken met uw (geschonden) lichaam, of hoe u ermee omgaat als uw hoofd iets anders vertelt dan uw lichaam. En hoe u kan en mag gaan voelen wat de ziekte innerlijk teweeg brengt. Haptonomie kan helpen om u weer vertrouwd te laten raken met uw eigen  lichaam. Als u vaak over uw eigen grenzen heen gaat, weet u op een gegeven moment niet meer wat goed voor u is. Daarnaast is er tijdens het ziekteproces vaak ook geen ruimte om stil te staan bij wat er lichamelijk en emotioneel is gebeurd. De balans tussen lichaam en geest is weg en u woont dan ook vaak in uw hoofd. Door meer stil te staan bij wat u voelt, kan het vertrouwen weer langzaam worden opgebouwd. Hierdoor krijgt u meer ruimte om keuzes te maken en anders om te gaan met problemen en situaties.

De aanraking neemt een centrale rol in bij haptotherapie. Het kan bijdragen aan de communicatie met het lichaam en helpt bij het proces van vertrouwen en acceptatie. Haptotherapie kan aanvullend en ondersteunend zijn bij de gesprekken met een psycholoog. Door beide te ervaren, zullen hoofd en lijf weer (leren) samenwerken. U leert tijdens de sessies weer te luisteren naar uw gevoel en hoe u lichamelijke signalen serieus moet nemen.

Voor wie?

Haptotherapie is er voor mensen die zelf kanker hebben (gehad) maar ook voor naasten en nabestaanden. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen.. 

Thema’s die vaak bij patiënten spelen

 • Eigen keuzes leren maken
 • Omgaan met vermoeidheid
 • Omgaan met een veranderd lichaam
 • Hoe weer intiem te zijn met uzelf en uw partner
 • Relaties aangaan
 • Grenzen aangeven (leren nee zeggen)
 • Angst
 • Existentiële vragen (Mag en durf ik weer naar de toekomst te kijken, ook als die nog maar kort is?)

Thema’s die vaak bij naasten voorkomen

 • Omgaan met ingrijpende ziekte en behandeling van de partner
 • Afscheid nemen van ziektefase
 • Omgaan met uw naaste die niet meer dezelfde persoon is
 • Gelijkwaardig blijven (niet alleen mantelzorger zijn)
 • Ruimte nemen voor uw eigen verwerkingsproces
 • Hoe samen met uw partner een balans te vinden
 • Te jong afscheid moeten nemen van ouders.

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op