Skip to content

Voetzorg

Voetzorg

Voeten en oncologie

Door de behandeling van kanker kunt u extra last krijgen van voetklachten. Het is daarom erg belangrijk om uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Sommige vormen van voetzorg mogen alleen worden gegeven in een bepaald tijdsbestek tussen uw behandelingen en na overleg met het oncologisch behandelteam. Neem daarom meteen de verwijzing mee van uw oncoloog of specialist!

Door bepaalde soorten chemotherapie kan er schade ontstaan aan de bloedvaatjes in de huid van handen en voeten. De klachten die u kunt ervaren zijn o.a. roodheid, zwelling, schilferende of vervellende huid, blaren, kloofjes, branderig gevoel, jeuk of pijn in handpalmen en voetzolen.  Uw nagels kunnen loslaten, verdikken, ingroeien of er kunnen ontstekingen rond de nagel ontstaan. We noemen dit het Hand-voet syndroom.

Een ander veel voorkomend probleem bij oncologische behandelingen is het ontstaan van Neuropathie. Deze beschadiging van de zenuwuiteinden veroorzaakt een doof en tintelend gevoel geven in voeten en handen. Ook kan de spierkracht en stabiliteit hierdoor verminderen.

 

Podotherapeut en Medisch Pedicure

De podotherapeut is hét aanspreekpunt in de voetengezondheidszorg en werkt intensief samen met o.a. huisartsen en (medisch) pedicures.

De podotherapeut behandelt klachten aan uw voeten of enkels. Een verkeerde voetstand kan zelfs lage rugklachten of knieproblemen veroorzaken. Daarnaast is de podotherapeut gespecialiseerd in voetproblemen bij chronisch zieken met een verhoogd risico op voetcomplicaties. Tijdens een podotherapeutisch onderzoek achterhaalt de podotherapeut de oorzaak van de klachten en biedt een passende oplossing.

Een podotherapeutische behandeling bij oncologische klachten kan bestaan uit het geven van advies rondom schoenen en voetverzorging, verminderen van drukplekken/ eeltvorming en het behandelen van probleemgebieden in samenwerking met lokale medisch pedicures.

Een medisch pedicure verzorgt de voeten en behandelt diverse problemen, zoals eelt, likdoorns, of nagelklachten. Een medisch pedicures is daarnaast gespecialiseerd in de zorg voor risicovoeten zoals bij diabetes, reuma, oncologie of vaatziekten.

Ga voor meer informatie over podotherapie naar www. podotherapie-inka.nl 

 

Behandelingen en tarieven Podotherapie

Zie website:

podotherapie vergoeding en verzekering

 

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut helpt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, voetproblemen en/of chronische ziekten met een verhoogd risico op voetcomplicaties.

De oncologisch podotherapeut heeft kennis van de ziekte kanker, de behandelingen, neuropatische klachten en de bijwerkingen van behandelingen tegen kanker voorkomend aan de voeten.

Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van voetklachten. Bijvoorbeeld het hand & voetsyndroom, de hand & voet reactie, dunne en/of droge huid, hyperkeratose, eeltvorming en kloven en mogelijk  ervaart u zenuwklachten. Uw nagels kunnen loslaten. Ook kunnen er ontstekingen rond de nagel voorkomen of nagels kunnen erg verdikken, ze kunnen ingroeien en zijn kwetsbaarder voor een schimmelinfectie.

Het doel is om uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Deze voetzorg wordt gegeven na overleg met het oncologisch behandelteam. Neem daarom meteen de verwijzing mee van uw oncoloog of specialist.

Voor meer informatie ga naar www. podotherapie-inka.nl 

Behandelingen en tarieven Podotherapie

Zie website:

podotherapie vergoeding en verzekering

 

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op