Skip to content

Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness en kanker

De diagnose kanker heeft vaak grote impact en gaat gepaard met veel emoties. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. De training is gericht op het zo goed mogelijk om leren gaan met de gevolgen van de ziekte kanker. Bijvoorbeeld hoe om te gaan malende gedachten, gevoelens van verdriet, angst en hoe om te gaan met mogelijke lichamelijke klachten als pijn, vermoeidheid. Hoe zorgt u goed voor uzelf?

Wanneer kan mindfulness helpen bij kanker?

Mindfulness kan helpen bij: 

  • angstige gedachten en gevoelens
  • sombere gedachten en gevoelens 
  • angst voor terugkeer van kanker
  • piekeren
  • pijn
  • vermoeidheid
  • slaapproblemen

Met mindfulness bent u dus bewuster van wat u denkt, van uw emoties en gevoelens in uw lichaam. Dit  kan ervoor zorgen dat u minder automatisch reageert en bewustere keuzes maakt. Ook leert u om minder te piekeren en milder voor uzelf te zijn. 

Misschien heeft u de neiging om sombere of angstige gedachten weg te duwen. Dat kost veel energie. Bij mindfulness leert u van een afstandje naar dit soort gevoelens te kijken, omdat ze er toch al zijn. Dat kan in het begin spannend zijn, maar uiteindelijk kost het minder energie.

Sommige mensen willen alles goed doen, zijn altijd alles aan het overdenken of willen voor iedereen zorgen. Dat gaat vaak automatisch, zonder dat u erbij nadenkt en dat kan heel lastig zijn. Mindfulness kan helpen om dit soort reactiepatronen te herkennen, en er niet in mee te gaan. 

Door mindfulness leert u meer van een afstandje te kijken naar uw gedachten, in plaats van erin mee te gaan. Daardoor kunnen piekergedachten verminderen. 

Misschien spreek u uzelf bestraffend toe als u in de put zit. Dat kan juist voor nog meer onrust en negatieve emoties zorgen. Door mindfulness leert u anders met uzelf om te gaan: vriendelijker, zonder uzelf te veroordelen. Dat kan u meer rust geven.

Mindfulness helpt om te verwerken wat u overkomen is. Woede, angst, verdriet: het hoort er allemaal bij. 

Is mindfulness veilig bij kanker?

Mindfulness beoefenen is voor de meeste mensen veilig. Voor mensen met zware mentale klachten, zoals een psychose of een ernstige verslaving is mindfulness niet geschikt. De klachten zouden dan erger kunnen worden.

Bent u onder behandeling bij een psycholoog of andere hulpverlener? Ook dan is mindfulness meestal veilig. Overleg altijd met uw behandelaar. 

Mindfulness-training

Mindfulness leert u het beste via een mindfulness-training. Zo’n training bestaat uit 8 wekelijkse groepsbijeenkomsten. Er zijn ook individuele trainingen. 

U oefent in de training met mindfulness-meditaties en leert hoe de aandacht werkt. Een voorbeeld van zo’n meditatie is de bodyscan. Hierbij verkent u stap voor stap uw lichaam met uw aandacht. Het advies is om de oefeningen ook thuis te doen. Dan heeft de training meer effect, hiervoor krijgt u een inlog bij de webpagina De mindful fysiotherapeut.

Sommige werkgevers vergoeden een mindfulness-training, bijvoorbeeld vanuit een persoonlijk budget. 

Als u hoort dat u kanker heeft, dan kunt u uw agenda weggooien, want alles wordt op zijn kop gezet. In de eerste periode wordt je agenda bepaald door onderzoeken en doktersbezoeken, u heeft nauwelijks nog tijd om iets anders te doen. In die “rush” stel u uzelf niet eens veel vragen. De grote vragen en angsten komen veel meer op de voorgrond zodra die rush voorbij is, zodra de eerste fase van de behandeling is afgerond. Dikwijls is dat het goede moment om met mindfulness te beginnen, omdat de vragen dan pas in alle hevigheid naar boven komen.’

Wat is de werkwijze?

De Mindfulness training bestaat uit een 8-weekse groepstraining van 1.5 tot 2 uur. Over het algemeen worden deze trainingen in een kleine groep of individueel gegeven. In de training wordt met verschillende oefenvormen gewerkt, o.a. ademhalingsoefeningen, geleide meditaties, bewegingsoefeningen, aandachtoefeningen en technieken om met gedachtepatronen om te gaan.

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op