Oncologie en seksualiteit
Oncologie en seksualiteit
Menu
Nieuws
Oedeemtherapie tegen het vasthouden van vocht na een oncologisch traject
Voorspellende AI-modellen voor borstkankerbehandeling.
Oncologie en seksualiteit
Seks is plezier, lust, genot, intimiteit, verbinding maken, spelen, mediteren en nog veel meer.
Seksualiteit is voor iedereen anders en kan op vele manieren beleefd worden.
Seksuele problemen
Na de diagnose kanker is seksualiteit en intimiteit vaak niet meer zo vanzelfsprekend. Er kunnen klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld minder zin in seks, pijn bij het vrijen, minder vochtig worden, erectieproblemen of orgasmeproblemen. Door behandelingen kunnen bepaalde vormen van seks zelfs niet meer mogelijk zijn. Ook als gevolg van hormonale veranderingen bijvoorbeeld door chemotherapie of hormoonbehandeling, of door operaties waarbij de eierstokken of teelballen verwijderd worden, kunnen seksuele klachten ontstaan. Maar ook op het gebied van intimiteit en relatie kunnen er problemen voorkomen.
Op tijd praten over seks
Als je de diagnose kanker krijgt, is het niet gek dat seksualiteit even naar de achtergrond verdwijnt. Maar toch is het belangrijk om op tijd over seksualiteit te praten. Het kan helpen om te weten wat je kunt verwachten bij een bepaalde behandeling, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken én voorbereid bent. Soms kan het zelfs helpen om op tijd weer met seks te beginnen, zo blijkt uit onderzoek dat als je 2 weken voor een prostaatoperatie begint met een PDE5-remmer (bijvoorbeeld Viagra), er meer kans is op terugkeer van de erectie 1 jaar na de operatie.
Seksuoloog
Als seksuoloog kan ik met je kijken of er een oplossing is voor je seksuele probleem. Dit kan in de vorm van praten en oefeningen, medicatie of het gebruik van andere hulpmiddelen. Ook help ik je om een nieuwe vorm van seksuele beleving te ontdekken. We zoeken samen met je eventuele partner naar een manier om jullie seksleven weer zo fijn mogelijk te maken en om jullie intimiteit te herstellen.
Ik werk met elementen uit de klassieke sekstherapie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness, tantra, geneeskunde en (relatie)coaching. Inclusiviteit en een niet-veroordelende aanpak staan bij mij centraal.
Indien nodig overleg ik met je andere behandelaren over de beste aanpak van jouw klachten.