Skip to content

Oedeemtherapie tegen het vasthouden van vocht na een oncologisch traject

Oedeemtherapie tegen het vasthouden van vocht na een oncologisch traject

Gelukkig is een oncologische aandoening steeds vaker een aandoening die behandeld kan worden. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen aandacht uitgaat naar het overwinnen van de ziekte, maar er is ook steeds meer ruimte en aandacht voor de kwaliteit van leven en het vinden van de nieuwe vernieuwde ik.

Zeker in het begin van de behandeling is er niet altijd de ruimte om na te denken over het leven na de behandeling, maar gaandeweg het traject komt hier steeds meer ruimte voor.

De terugkeer naar het oude leven en het weer terugkrijgen van een goede kwaliteit van leven, dat zijn precies de aandachtspunten van ons oncologisch expertise centrum.

In dit artikel willen wij u meer vertellen over hoe wij omgaan met oedeemvorming tijdens en vooral ook na een oncologisch behandeltraject. We vertellen u graag over oedeemtherapie en de aanvullende ondersteuning die wij kunnen bieden om oedeem klachten te verminderen.

Wat bedoelen we met oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandeling die door een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt aangeboden. Bij ons centrum wordt de behandeling vaak ondersteund door andere specialisten zoals ergotherapeuten of schoonheidsspecialistes omdat oedeemklachten vaak niet op zichzelf staan.

Maar de basis is dus de therapie die onze fysiotherapeuten aanbieden. Deze therapie is erop gericht om vocht dat in de ledematen aanwezig blijft, toch kwijt te raken. Vaak geven wij oedeemtherapie in combinatie met andere vormen van zorg. Denk hierbij aan het behandelen van littekens en bindweefselproblematiek. Deze klachten zijn vaak nauw verweven met de oedeemvorming en om die reden zijn er vaak meerdere specialisten betrokken bij de zorg bij oedeemklachten.

Vochtophoping
Vochtophoping

Op welke manier helpen we u bij oedeemtherapie

Het doel van oedeemtherapie is om overtollig vocht kwijt te raken. Er zijn diverse oorzaken die kunnen veroorzaken dat vocht niet goed wordt afgevoerd, om die reden kan de therapie ook verschillen.

Het kan zo zijn dat bij de behandeling er schade aan de lymfevaten is ontstaan. Deze vaten (eigenlijk een soort buisjes in uw lichaam) lijken heel veel op aderen en zorgen ervoor dat vocht uit bijvoorbeeld armen en benen wordt afgevoerd. Omdat lymfevaten vaak beschadigd raken bij oncologische behandelingen, kan deze vochtafvoer verstoord zijn.

 

Maar ook schade aan bijvoorbeeld aderen kan de oorzaak van het oedeem zijn. Mede op basis van de oorzaken van de oedeemvorming kunnen wij verschillende behandelopties inzetten.

U kunt hierbij denken aan oedeem afdrijvende massages waarbij we het vocht uit de weefsels masseren. Met name de techniek Manuele lymfdrainage ad modum Vodder (MLDV) is hierbij erg krachtig.

Maar denk ook aan oefentherapie die u helpt om de juiste bewegingen te maken om zelf door spieractiviteit vocht uit de weefsels kwijt te raken. Ook kunnen we verschillende hulpmiddelen aanbieden zoals steunkousen op maat of zwachtels die we aanbrengen om door middel van druk het vocht kwijt te raken.

Oncologisch Expertise Centrum Weert denkt niet in therapievormen maar in oplossingen

Als u dit artikel leest, merkt u misschien dat wij veel verschillende disciplines en specialisten inzetten. Dat is precies de kracht van ons gespecialiseerde centrum. Bij ons werken meerdere specialisten samen om gezamenlijk op zoveel mogelijke manieren en op zoveel mogelijk terreinen u te helpen.

Dit betekent dat u bij ons altijd zorg op maat krijgt van de beste behandelaren en dat we onze verschillende therapie op elkaar afstemmen.

Wij komen graag met u in contact wanneer u in een oncologisch behandeltraject zit of wanneer u een traject heeft afgerond. Omdat wij niet denken in hokjes, nodigen wij u graag uit voor een persoonlijk gesprek waarin we samen onderzoeken wat u nodig heeft en hoe wij u kunnen helpen.

U kunt altijd vrijblijvend ons een mailtje sturen of even bellen voor meer informatie.

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie?

Neem contact met ons op